zondag 4 maart 2012

Walnotenolie maken.

Een tijdje geleden zagen we in het programma 'De Wilde Keuken' een oliepers. Van allerlei zaden en noten kun je met die pers zelf olie maken. Dat leek ons wel wat omdat de walnoten en beukennootjes hier voor het oprapen liggen. En natuurlijk erg leuk om te vertellen aan tafel tegen de gasten die zitten te smullen van de dressing over de sla waar de zelfgemaakte walnotenolie in is verwerkt. 


De oliepers moet op tafel worden geschroefd, een flesje vullen met lampenolie, een door de helft geknipte plastic frisdrankfles die dient als trechter, een flesje om de olie op te vangen en een bakje voor de pulp.


Het vlammetje van de lampenolie zorgt voor warmte zodat de olie makkelijker uit de noten kan worden geperst.


Draaien maar! De overgebleven pulp gaat naar de kippen.


Een aantal dagen laten bezinken en je hebt heerlijke zelfgemaakte walnotenolie!

2 opmerkingen:

  1. Ik heb die pers ook en het is inderdaad heerlijke olie. Moet wel snel worden opgemaakt. De 'cake': de vogels hebben er in de winter van gesmuld. Maar is dat een doorgeknipte fles? ziet er veel mooier uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Sonja, leuk dat je reageert. Ja dat is een doorgeknipte fles maar wat gebruik jij als trechter? En heb jij ook andere soorten olie gemaakt?
      Groetjes van Mirjam

      Verwijderen